ΣΚΟΠΟΣ

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, κατά κύριο λόγο της Λέσβου, για την δράση του εθελοντισμού που λαμβάνει χώρα στο νησί.
Ευρύτερα, στοχεύει στο να ενημερώσει οποιονδήποτε ενδιαφέρεται:
να μάθει για τον εθελοντισμό,
να ασχοληθεί με τον αυτό το πεδίο δράσης και προσφοράς,
να αφουγκραστεί τις ίδιες ιδέες με εκατομμύρια ανά τον κόσμο άλλα άτομα,
να εμπνευστεί από δράσεις άλλων ομάδων και να τις επεκτείνει ή να ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο στον τόπο του
να συνειδητοποιήσει ότι η προσφορά και βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την φύση δεν αφορά μόνο στην οικονομική ενίσχυση (είτε από το κράτος, είτε από τους ιδιώτες), αλλά κατα κύριο λόγο αναφέρεται στην θέληση του ατόμου να αλλάξει με την συμβολή του ότι καταστρέφεται γύρω του

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Γνωρίζοντας την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου...



Για όσους δεν γνωρίζουν, και σίγουρα είναι λίγοι εκείνοι, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λέσβου αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές, πολυμελείς και πολυεπίπεδα καταρτισμένες οργανώσεις, που δραστηριοποιείται στη σφαίρα του εθελοντισμού, εδώ και πολλά χρόνια, στο νησί της Λέσβου, και όχι μόνο. Οι δράσεις της ξεφεύγουν, όχι μόνο από τα τοπικά εδαφικά όρια του νησιού μας, αλλά και από τα εθνικά, καθώς έχει συμμετάσχει σε παγκόσμιες, εξωτερικές αποστολές, με χαρακτηριστικές αυτές της Αϊτής και της Τουρκίας.

Μιλώντας με την εκπρόσωπο της ομάδας, κα. Ζωή Λειβαδίτη, εύκολα διαπιστώνει κάποιος τον ουσιαστικό λόγο της καθολικά αναγνωρισμένης «επιτυχίας» της οργάνωσης...το έντονο αίσθημα προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία, που διακατέχει την ίδια, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, που δεν παραμένει στη θεωρία αλλά μετουσιώνεται στην πράξη.

Η κ.Ζωή Λειβαδίτη είναι εθελόντρια από το 1979, και σταδιακά έστησε την ομάδα της. «Η Ομάδα ξεκίνησε έχοντας ένα  Όνειρο, γι’αυτούς που δεν τα παράτησαν ποτέ, παρά τις αντιξοότητες, ατσαλώθηκαν και συνέχισαν. Μοιράστηκαν το Όνειρό τους με άλλους και το Όνειρο δυνάμωσε, έγινε όραμα. Σήμερα τα μέλη της ομάδας βλέπουν το όραμα σιγά-σιγά να υλοποιείται, πράγμα που το τρέφει ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο». 

Η αναγνώριση του σωματείου έγινε στις 23/11 με αριθμό απόφασης 35/2001 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης.

Σκοπός της ομάδας από την αρχή της ίδρυσής της ήταν: η δημιουργία βάσης ετοιμότητας στη Λέσβο για την παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο με τη μορφή ανθρωπιστικών αποστολών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, σε καταστάσεις: Εκτάκτου και Εθνικής ανάγκης για την αντιμετώπιση καταστροφών ή σοβαρών περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως σισμών, αποκλεισμών (λόγω χιονιών η πλημμυρών), πυρκαγιών, ερευνών αγνοούμενων (ιδιαίτερα σε ορεινές ή θαλάσσιες ζώμες). Προσφορά παροχής βοήθειας σε έμψυχο δυναμικό και τεχνικό υλικό που μπορεί να διαθέτει στα πλαίσια διάσωσης και σε διεθνές επίπεδο. Το παράρτημα συνεργάζεται με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Λιμενικό, Πυροσβεστική, Στρατό και άλλες εθελοντικές ομάδες.
Επίσης από το 2007, εκπροσωπεί επίσημα τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σήμερα, η ομάδα διατηρεί στο γραφείο της (στο υπόγειο του κτηρίου της Περιφέρειας Λέσβου) μια οργανωμένη Τράπεζα Φαρμάκων για του απόρους και τους ανασφάλιστους πολίτες της Λέσβου. Ακόμη, προσφέρει σίτιση σε 45 συμπολίτες μας, ενώ με δικά της έξοδα φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Lesvion» 5 άστεγες οικογένειες. Στις παραπάνω δράσεις, σημαντική είναι η προσφορά πολλών ανθρώπων αυτού του τόπου, που προσφέρουν τόσο φάρμακα όσο και μαγειρεμένο φαγητό.
Όπως αναφέρει η κα.Λιβαδείτη, «ο κόσμος της Λέσβου μάς προσφέρει με χαρά και χωρίς κανέναν δισταγμό, γιατί μας έχει εμπιστοσύνη, γνωρίζει και παρακολουθεί το έργο μας».

Όλες οι δράσεις της ομάδας αναρτόνται στη σελίδα της στο facebook:
http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=449986462480&id=55644872480#!/groups/55644872480/

Η κα.Λιβαδείτη, παρουσιάζει κάθε Τετάρτη βράδυ στις 22:00, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Αρχιπέλαγος», την εκομπή με τίτλο «Το Βήμα του Εθελοντή».

Ακόμη, κάθε Τετάρτη στις 20:30, πραγματοποούνται συγκεντρώσεις της ομάδας, στο γραφείο της, όπου μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να προσφέρουν έμπρακτα τη βοήθειά τους στην τόσο σημαντική προσπάθεια που γίνεται.


Τι χρειάζεται, λοιπόν, για να γίνει κάποιος μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λέσβου, και γενικότερα, εθελοντής;

Όπως, δηλώνει, η κα.Λιβαδείτη, μια αναγνωρισμένη εθελόντρια, με πολλά χρόνια εμπειρίας και «προϋπηρεσίας», και πολλές τιμητικές διακρίσεις από διάφορους φορείς και οργανισμούς, αυτό που χρειάζεται είναι:
...η πηγαία ανάγκη προσφοράς στον συνάθρωπο και στην κοινωνία, και όχι η επιθυμία για «άφεση των αμαρτιών».
...να νιώθεις ότι έχεις περισσότερες υποχρεώσεις, παρά δικαιώματα
...να μην το βλέπεις σαν χόμπυ, αλλά σαν εργασία, κάτι που δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρεις ποσότητα, αλλά ποιότητα χρόνου.
...να μην είσαι ρατσιστής, να είσαι εχέμυθος και να διακατέχεσαι από αξιοπρέπεια
... ο εθελοντισμός αρχίζει όταν αισθάνεσαι με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σαν μια οικογένεια, όταν αρχίζεις να μην έχεις προσωπική, αλλά ομαδική ζωή

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά απαρτίζουν έναν σωστό εθελοντή.
Στοιχεία και γνωρίσματα που, λίγο πολύ, όλοι οι άνθρωποι έχουμε, άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό...
Γιατί, λοιπόν, να μην γίνουμε και εμείς εθελοντές;



Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα:

Τηλέφωνα: 22510.21405, 22510.37287
Fax: 22510.37287

Μπορείτε να ενισχύσετε το έργο της ομάδας καταθέτοντας στο λογαριαμό τραπέζης  Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, με αριθμό: 0110225-42/4.




Ενδεικτικά βίντεο με τις δράσεις της ομάδας:

Φωτογραφίες:


Η ομάδα...




Αποστολή στο Βαν της Τουρκίας, 05-08/11/2011



Μια από τις βραβεύσεις της κα.Ζωή Λιβαδείτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου